Training PDL (Passiviteiten van het Dagelijks Leven)
Doelgroep
Verzorgende, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, begeleiders
Erkenning
Certificaat PDL
Studieduur
5 lesdagen, 3-4 maanden
Verzorgende, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, begeleiders
Certificaat PDL
5 lesdagen, 3-4 maanden
Inleiding
Vele zorg-behoeftigen zijn niet in staat tot gerichte zelfzorg-activiteiten, zelfredzaamheid, reactivering of revalidatie.
Passiviteit is bij deze mensen een kenmerk van hun dagelijks leven geworden. Voor deze mensen én hun verzorgenden kunnen zeer belastende situaties ontstaan bij de dagelijkse zorg. Om deze zorg zo goed mogelijk te kunnen ondergaan én te geven zal de passiviteit eerst geaccepteerd moeten worden. In verpleeghuis De Samaritaan te Sommelsdijk (NL) heeft een interdisciplinaire analyse van de zorg- en behandelproblemen geleid tot een gestructureerde aanpak: PDL.
Kleinschalig werken
In kleinschalige woningen werken we meer en meer solistisch bij een doelgroep met gehele (of deel) passiviteit.
De PDL methodiek gaat juist uit van het 1 op 1 verzorgen waarbij er optimaal contact en aandacht is voor de bewoner en door middel van technieken, middelen van materialen comfortabel voor zowel client als de hulpverlener.
PDL staat voor Passiviteiten van het Dagelijks Leven.
Bij deze methode gaat het om:
· specifieke zorg-vaardigheden in geval van spanning bij de cliënt,
· een respectvolle bejegening van de cliënt,
· het reduceren van onrust en angstgevoelens bij de cliënt,
· het toepassen van specifieke voorzieningen zoals dynamische lig- en zitmiddelen, ergonomische kleding en hoogwaardige transferapparatuur,
· het voorkomen van contracturen en decubitus,
· een multidisciplinaire aanpak van de passiviteitsproblematiek.
Doelgroep voor toepassing PDL
De PDL-methode is van toepassing op alle mensen met ernstige (deel) passiviteitsproblemen die verpleegd en verzorgd worden in verpleeghuizen, zorgcentra, instellingen voor lichamelijk en/of verstandelijk gehandicapten en in de thuiszorg.
Wat is PDL?
Onder Passiviteiten Dagelijks Leven wordt verstaan:
Het complex van handelingen, maatregelen en voorzieningen dat bijdraagt tot optimale begeleiding, verzorging en verpleging van mensen bij wie zelfzorg tekorten niet zijn terug te dringen. (bron: Werkboek PDL, Mobicare, Oude-Tonge)
7 factoren
In PDL onderscheiden we zeven onderdelen die we factoren noemen. Deze zeven PDL-factoren zijn:
Haptonomie
Adviezen die binnen de PDL gegeven worden voor het leggen van contact met de patiënt zijn gebaseerd op de haptonomie. Adviezen hierbij zijn:
Fysiotherapeuten, ergotherapeuten, verzorgenden, verpleegkundigen, begeleiders
Hedel (naast ‘s-Hertogenbosch)
14 november 2023
Doelgroep training PDL:
Duur van de training:
5 lesdagen van 6 uur
Doelstelling:
De deelnemer is in staat om:
Lesdagen
Deelnemers lezen voorafgaande aan de lesdag de theorie van de modules die voor de training wordt uitgereikt. De trainingsbijeenkomsten zijn gevarieerd en afwisselend van opbouw. Naast de theoretische kaders wordt geoefend en ervaren in het contact maken/bejegening. Door middel van eigen casuïstiek worden vaardigheden in de PDL factoren geoefend (hand zettingen en Key points, inzetten van materialen en middelen). Daarnaast wordt ook tijd en aandacht besteed aan de multidisciplinaire denken en werken. Reflectie op het eigen handelen is een rode draad door de training.
Leren in de praktijk
Naast het volgen van de training is vooral eigen maken in de praktijk van belang. Tussen de lesdagen oefenen de deelnemers het geleerde in de praktijk door middel van verwerkingsopdrachten. Op de lesdagen delen de deelnemers de successen hierin en de nog lastige situaties.
Bijzonderheden:
Het PDL® logo, Benelux keurmerk PDL®, trainingsprogramma PDL® is eigendom van de Stichting PDL;
Certificaat
Deelnemers ontvangen het certificaat van de stichting PDL.
Accreditaties
De PDL-training is geaccrediteerd door:
Kosten € 995,- per deelnemer.
Voor al ons aanbod is incompany-variant mogelijk. Neem hiervoor contact op met Norma Claussen, 0681340010 of mail naar norma@avzn.nl
“Training was veel omvattend, interessant, toepasbaar op de praktijk met daarbij een praktijkgedeelte . Verder kan ik alleen maar zeggen dat de scholing mij goede handvaten heeft gegeven om de PDL toe te kunnen passen in de praktijk. Voor andere collega’s is deze training ook zeker aan te raden!”
Korenstraat 2a
5321 GV Hedel
073 599 5240
KvK 59672455